>
BIOSHQIP

(1949-2015)

Biografia
Vetëm 3 javë pasi u bë pronar i një banese sociale, por këngëtari i njohur shkodran Tonin Tërshana ndërroi jetë në moshën 66-vjeçare, duke mos e gëzuar atë. Ai nuk mundi t’i rezistonte sëmundjes së rëndë nga e cila vuante prej kohësh. Dëshira e tij më e madhe ishte banesa, çelsat e së cilës iu dorëzuan më 1 shtator nga kryebashkiaku Veliaj, e për të cilën artisti kishte pritur 20 vjet. “Kam 20 vjet pa shtëpi. Prej 15 vitesh kam jetuar në Greqi, në emigracion. Prej 20 vitesh paguaj qira dhe më në fund m’u krijua mundësia të jetoj si gjithë të tjerët, të bëj një jetë normale me familjen time”,- deklaroi Tërshana në intervistën e fundit.

Nuk e dimë a e realizoi darkën e parë me miqtë në banesë, por dimë që kjo ishte dëshira e tij më e madhe. “Gjëja e parë që do bëjmë sapo të hyjmë në shtëpinë e re, sigurisht do të jetë një darkë me miq, shokë dhe të afërm. Kemi nuk kemi para patjetër që do të bëjmë diçka, pasi për ne është një gëzim i madh. Kjo ishte dëshira jonë më e madhe, shtëpia”,- tha këngëtari.

Tonin Tërshana, përbën një rekord në skenën shqiptare, pasi që në debutimin e parë, në Festivalin e 4 në RTSH, me këngën "Kur vjen pranvera" (Muzika Pjetër Gaci, teksti Fatos Arapi), merr çmimin e parë. Atëherë ishte vetëm 16 vjeç. Ka fituar çmimin e parë dhe në Festivalin e 11-të të RTVSH. Ka marr pjesë në mbi 20 festivale duke zënë 4 çmime të para duke u bërë një ndër këngëtarët me më shumë trofe në Festivale. Presidenti i Republikës Bamir Topi, i ka dhënë titullin e lartë "Mjeshtër i Madh".

Vdiq në Tiranë, më 22 shtator 2015.

Në Dhjetor 1965, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 4-të në RTSH me këngën "Te Dua O Det".

Në Dhjetor 1965, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 4-të në RTSH me këngën "Fishekzjarre Ne Qiellin Blu (Qeshu Vogelushi Im)".

Në Dhjetor 1965, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 4-të në RTSH me këngën "Kthjelltesi, Lumturi".

Në Dhjetor 1969, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 8-të në RTSH me këngën "Vite Të Zjarrta".

Në Dhjetor 1970, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 9-të në RTSH me këngët "Trina" dhe "Mes Jush".

Në Dhjetor 1971, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 10-të në RTSH me këngën "Kenga E Nenes".

Në Dhjetor 1972, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 11-të në RTSH me këngën "Erdhi Pranvera".

Në Dhjetor 1975, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali I 14-Të Në Rtsh me këngën "Miremengjes".

Në Dhjetor 1976, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 15-të në RTSH me këngën "E Bukura Shqiperi".

Në Dhjetor 1976, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 15-të në RTSH me këngën "Rruga Partizane".

Në Dhjetor 1977, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 16-të në RTSH me këngën "Nena Jone".

Në Dhjetor 1977, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 16-të në RTSH me këngën "Gjyshi Dhe Mbesa".

Në Dhjetor 1978, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 17-të në RTSH me këngën "Deshmoret E Lirise".

Në Dhjetor 1978, Luan Zhegu & Tonin Tershana marrin pjesë në Festivali i 17-të në RTSH me këngën "Djepi I Trimërisë".

Në Dhjetor 1980, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 19-të në RTSH me këngën "Duarartet Tane".

Në Dhjetor 1981, Tonin Tershana & Lindita Theodhori (Sota) marrin pjesë në Festivali i 20-të në RTSH me këngën "Agimet Tona".

Në Dhjetor 1981, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 20-të në RTSH me këngën "Ditë Të Lumtura".

Në Dhjetor 1983, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 22-të në RTSH me këngën "Vajze Moj, Lule Moj".

Në Dhjetor 1984, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 23-të në RTSH me këngën "Kujtimi I Shtrenjte".

Në Dhjetor 1984, Parashqevi Simaku & Tonin Tërshana marrin pjesë në Festivali i 23-të në RTSH me këngën "Ngrohtësi".

Në Mars 1985, Tonin Tershana merr pjesë në Kur Vjen Pranvera 1985 me këngët "Jeta Që Ndërtojmë" dhe "Këndoj Për Ju".

Në Dhjetor 1985, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 24-të në RTSH me këngën "Partia Ime".

Në Mars 1986, Tonin Tershana merr pjesë në Kur Vjen Pranvera 1986 me këngën "Karafili I Zemrave".

Në Dhjetor 1986, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 25-të në RTSH me këngën "Mesuesja E Fshatit".

Në Dhjetor 1987, Tonin Tershana merr pjesë në Festivali i 26-të në RTSH me këngën "Fryj Moj Erë E Lirë".

Në Mars 1988, Tonin Tershana merr pjesë në Kur Vjen Pranvera 1988 me këngën "Eja Edhe Ti".