>
BIOSHQIP
Biografia
Taylor Alison Swift është një këngëtare e muzikës country, kompozitore, aktore amerikane, fituese e çmimit Grammy Award. Në vitin 2006, ajo lëshoj këngën e saj debutuese "Tim McGraw", pastaj albumin e saj "Taylor Swift". Në Nëntor 2008, Swift lëshoj albumin e saj të dytë, Fearless. Albumet Fearless dhe Taylor Swift përmbyllën vitin 2008 në vendin e tretë dhe gjashtë respektivisht, me shitje prej 2.1 dhe 1.5 million.

Swift ka lindur në një zonë të Wyomissing, Pennsylvania. Ajo është vajza e Scott Swift dhe Andrea. Ajo ka një vëlla më të vogël, Austin. Kur ishte në klasën e katërt, Swift fitoi një konkurs kombëtar poezie, program me tre-faqe i një poeme me titull "Monster In My Closet".

Në moshën 10 vjeçare, Swift filloi të shkruaj këngë dhe duke kënduar në karaoke, festivale dhe panaire rreth qytetit të saj. Një verë, ajo e përkushtoj veten për të shkruar një roman-350 faqe, i cili mbetet i pa publikuara.

Swift filloi të mësuar për të luajtur kitarë nga një kompjuter i saj i cili paraqiste se si të luajë tre akorde. Pas mësoj ato tre akorde, ajo shkroi këngën e saj të parë, "Lucky You". Fëmijët të tjerë reagonin keq ndajë saj kështu që ajo shkroi këngë në lidhje me to.

Ndikim më të madh muzikor i Swift është Shania Twain. Ndikues tjerë tek ajo kanë qënë edhe LeAnn Rimes, Tina Turner, Dolly Parton, dhe gjyshja e Swift. Megjithëse gjyshja e saj ishte këngëtare profesioniste në opera.

Më datë 17 Qershor 2019, Taylor Swift publikon videoklipin "You Need To Calm Down".