>
BIOSHQIP

(1884-1940)

Biografia
Paramananda lindi më 5 shkurt 1884 si Suresh Chandra Guhathakurta, djali më i vogël i një familje prestigjioze Guhathakurta, në fshatin Banaripara. Fshati është në rrethin Barisal, i cili atëherë ishte pjesë e Bengalit Lindor në Indinë Britanike dhe tani është pjesë e Banaripara Upazila, Bangladesh. Babai i tij, Ananda Mohan Guha-Thakurta, ishte i njohur si një përparimtar, një kampion për edukimin e grave, një trashëgimi që ai duhej t'ua kalonte djemve të tij. Nëna e tij, Brahmamoyee Basu, lindi tetë fëmijë përpara se të vdiste nga kanceri në të dyzetat e hershme, kur Suresh ishte nëntë vjeç. Suresh ishte i njohur për natyrën e tij të dashur dhe gazmore. Kur Suresh ishte gjashtëmbëdhjetë vjeç, babai i tij filloi të humbasë shikimin. Si rezultat, Suresh lexoi me zë të lartë tekste përkushtimi dhe një që ishte veçanërisht bindës ishte një përmbledhje e "Thënieve të Sri Ramakrishna", një shenjtor i nderuar që kishte vdekur katërmbëdhjetë vjet më parë.

Në ditëlindjen e tij të shtatëmbëdhjetë, Suresh u bashkua me një grup të moshuarish nga fshati në një udhëtim në Belur Math për të vizituar manastirin dhe tempullin e themeluar nga dishepujt e Ramakrishnës. Atje ai u takua me mësuesin e tij, Vivekananda, i cili ishte dishepulli kryesor i Ramakrishna-s dhe swami i parë që dha mësim në Amerikë.

Paramananda u inicua një muaj para ditëlindjes së tij të tetëmbëdhjetë, duke u bërë murg (sannyasin) i Urdhrit Ramakrishna dhe dishepulli më i ri i Vivekananda. Presidenti i matematikës Ramakrishna, Brahmananda, do ta quante Suresh "Basanta Kokhil" [zog-pranverë], ose thjesht "Basanta" [pranverë] dhe kjo u bë pseudonimi i tij i ri. Ai u stërvit nën mentorimin e Ramakrishnanandës, gjithashtu një dishepull i drejtpërdrejtë i Ramakrishna-s dhe themelues i Madras Math, një mijë milje në jug të Kalkutës.

Paramananda u dërgua në Nju Jork në vitin 1906 në moshën njëzet e dy vjeçare për të ndihmuar në Shoqërinë Vedanta të Nju Jorkut të krijuar më parë. Ai jetoi dhe dha mësim atje deri në vitin 1909, kur Paramananda themeloi Qendrën Vedanta të Bostonit. Ai dha leksione në të gjithë Shtetet e Bashkuara, Evropë dhe Azi për tridhjetë e katër vjet, deri në vdekjen e tij në 1940.

Ai themeloi katër ashrama josektare ku banorët janë kryesisht gra, dy në Shtetet e Bashkuara dhe dy në Kalkuta, Indi (fillimisht e drejtuar nga dishepulli i tij Charushila Devi në Dhaka, Bengali Lindor tani Bangladesh). Ata po lulëzojnë edhe sot. Në Amerikë janë Ananda Ashrama (shpesh përdoret si emër për lëvizjen e të gjithë) në La Crescenta, Kaliforni (1923) dhe Vedanta Center në Cohasset, Massachusetts (1929).

Ashtu si mësuesi i tij Vivekananda, Paramananda besonte në barazinë midis burrave dhe grave. Ai krijoi komunitete të disiplinuara murgeshash nën mbikëqyrjen e motrës Devamata (1867–1942), dishepulli i tij i parë amerikan, të cilin e shuguroi për të mësuar Vedantën nga platforma në vitin 1910. Ajo ishte gruaja e parë amerikane që mësoi Vedantën. Gjatë gjithë historisë së komunitetit, grave u janë dhënë pozita udhëheqëse në të gjitha fushat e punës. Gruaja e parë indiane që iu bashkua komunitetit ishte Gayatri Devi (1906–1995), e cila u soll nga Paramananda në 1926 për t'u trajnuar si një nga ndihmësit e tij. Ajo u bë udhëheqësja shpirtërore e ashramave pas vdekjes së Paramanandës në vitin 1940 dhe ishte gruaja e parë indiane që u shugurua mësuese në Amerikë. Si rezultat i shugurimit të grave për të dhënë mësim, Misioni Ramakrishna shkishëroi Ananda Ashrama. Në vitin 1995 Dr. Susan Schrager (a.k.a. Nënë Sudha Puri) pranoi udhëheqjen shpirtërore.

Dy shkolla dhe jetimore për vajza në nevojë, të quajtura edhe Ananda Ashrama, vazhdojnë sot në Kalkuta të Indisë në lagjet Natala dhe Bonhoogly.

Paramananda themeloi "Mesazhi i Lindjes" në 1909, i pari periodik Vedanta i botuar në Shtetet e Bashkuara i cili vazhdoi për 55 vjet, duke ofruar artikuj, poezi dhe komente për të gjitha fetë në revistën e tij mujore dhe më vonë tremujore. Ai është autor i përkthimeve të Bhagavad Gita dhe Upanishads, si dhe katër vëllime me poezi mistike, "Vigjilja", "Ritmi i jetës", "Dera e fshehtë e shpirtit" dhe "Kredi im" dhe shumë libra dhe botime të tjera.