>
BIOSHQIP

(1923-1991)

Biografia
Qamili i Vogël ishte këngëtar i muzikës popullore qytetare të kënduar në Gjakovë. I frymëzuar që nga rinia me muzikën tiranase ai u kthye në Kosovë dhe themeloi së bashku me Ymer Rizën,anembanë Kosovës, Shoqëri Kulturo-Artistike (SHKA). Me të kanë punuar shumë këngëtarë siç janë: Tahir Drenica, Mazllom Mezini, Bajrush Doda, Ismet Peja, Hashim Shala, Nexhmije Pagarusha, Shaqir Cervadiku, Shyhrete Behluli, Shkurte Fejza, Remzije Osmani e shumë të tjerë, ku sëbashku kanë edituar një numër të madh të këngëve e albumeve.

Qamili i Vogël ishte këngëtari më ëmblematik i shek. XX në të gjitha hapsirat shqiptare e më gjërë. Aj me zërin e tij të ngroht lirik të pastër i përvetësoi të gjitha shtresat shoqërore jo vetëm në popullin tonë por edhe më gjërë. Supertalinti i quajtur Qamili i vogël jo vetëm që këndoi bukur por komponoi edhe më bukur. Pra ishte edhe kantautor, që rrallë ndodhë jo vetëm në hapsirat tona por edhe kudo tjetër në Botë. Qamili i Vogël me zërin dhe këngët e tij do të jetojë përgjithmonë në mbarë shqiptarinë - aj vetëm fizikisht nuk gjëndet në mesin tonë. Aj me zërin e tij të ëmbël vërtetë i ka pushtuar përgjithmonë zemrat, mendjet dhe shpirtrat e të gjithë dëgjuesve anembanë trojeve tona...

Në vitin 1981, Qamili I Vogel publikon albumin "Bylbyli Në Çabrat".

Në vitin 1982, Qamili I Vogel publikon albumin "Kendon Qamili I Vogël Me Grupet E Tij Vol. 1".

Në vitin 1982, Qamili I Vogel publikon albumin "Kendon Qamili I Vogël Me Grupet E Tij Vol. 2".
DËRGOI: