>
BIOSHQIP
Biografia
Park Jae-sang, i njohur më mirë me emrin e tij të skenës Psy, është një këngëtar, kompozitor koreano jugor, prodhues rekordesh dhe rapper. Psy është i njohur në vend për videot e tij humoristike dhe performancat live, dhe ndërkombëtarisht për single-in e tij hit "Gangnam Style". Pengimi i këngës "Oppan Gangnam Style" (përkthyer si "Big Brother (për një femër) është stil Gangnam", me Psy duke iu referuar vetes) u fut në The Yale Book of Quotations si një nga citatet më të famshme të vitit 2012. Në tetor 23, 2012, Psy takoi Sekretarin e Përgjithshëm të OKB-së Ban Ki-mun në Shtabin e Kombeve të Bashkuara, ku Ban shprehu dëshirën e tij për të punuar me këngëtarin për shkak të "arritjes së pakufizuar globale" të tij. Më 21 dhjetor 2012, videoja e tij muzikore për "Gangnam Style" tejkalonte një miliard shikime në YouTube, duke u bërë video e parë për ta bërë këtë në historinë e internetit. Psy u njoh më vonë nga media si "Mbreti i YouTube". Më 31 maj 2014, videoja për Gangnam Style të Psy goditi dy miliardë shikime. Në dhjetor të vitit 2012, MTV vuri në dukje ngritjen e Psy nga pak i njohur jashtë Koresë së Jugut në "superstar global" dhe, për të qenë i pari në epokën e YouTube për të siguruar një vend në historinë e kulturës pop, e përshëndeti këngëtarin si "Viral Star i vitit 2012". Më 31 dhjetor, 2012, Psy performoi në një festë televizive të Vitit të Ri në Amerikë me rapperin amerikan MC Hammer në skenë para një auditori të drejtpërdrejtë prej mbi një milion njerëz në Times Square, New York City.