>
BIOSHQIP

(1828-1910)

Biografia
Lev Nikollàevič Tolstoy apo Leon Tolstoi (Jàsnaya Polyana, 9 shtator 1828 - Astàpovo, 20 nëntor 1910), ishte një shkrimtar, filozof dhe aktivist shoqëror rus.

Jeta e Tolstoit ishte e gjatë dhe tragjike, e dominuar nga një tension i thellë. Tolstoi kishte një evolucion të brendshëm të pandërprerë, të mundimshëm, ai luftoi me veten dhe me botën, dhe kjo luftë, ndonjëherë e vrullshme, ushqeu pa pushim impulsin krijues. Prandaj studimi i jetës së tij, siç shkroi Igor Sibaldi, kërkon angazhim dhe përpjekje: "Përpjekja është e nevojshme, dhe e jashtëzakonshme, nga biografia e Tolstoianit: për të mos humbur në fazat e saj, kaq rrënjësisht të ndryshme nga njëra-tjetra, kontradiktore dhe kaq intensive të gjitha, kurrë" të vogla "- pasi që në secilën prej tyre Tolstoi vendos pa dyshim i gjithë ai vetë... "

Një gjurmë për t'iu afruar jetës së tij u ofrua nga vetë Tolstoi, kur shkroi, në vitet e fundit, se mund të ndahej në katër periudha themelore: «... ajo hera e parë poetike, e mrekullueshme, e pafajshme, rrezatuese e fëmijërisë deri në moshën katërmbëdhjetë vjeç. Atëherë ato njëzet vjet të tmerrshme të shthurjes bruto në shërbim të krenarisë, kotësisë dhe mbi të gjitha vesit. Periudha e tretë, tetëmbëdhjetë vjet, shkon nga martesa te rilindja ime shpirtërore: bota gjithashtu mund ta cilësonte atë si morale, sepse në ato tetëmbëdhjetë vjet unë bëra një jetë familjare të ndershme dhe të rregulluar, pa iu nënshtruar asnjë prej veseve që dënimi i opinionit publik. Sidoqoftë, të gjitha interesat e mia ishin të kufizuara në shqetësime egoiste për familjen time, mirëqenien, suksesin letrar dhe gjithë kënaqësinë personale. Më në fund, periudha e katërt është ajo që po përjetoj tani, pas rigjenerimit tim moral.