>
BIOSHQIP
Biografia
Genc Tukiçi është pianist dhe kompozitor shqiptaro-francez. Tukiçi vjen nga një familje muzikantësh: babai i tij Ibrahim Tukiçi dhe vëllai David Tukiçi janë të njohur në Shqipëri. Diplomuar në Konservatorin e Tiranës, ai mori diplomën soliste nga Ecole Normale de Musique në Paris - Alfred Cortot, ku aktualisht ka një profesor. Karriera e tij ndërkombëtare si pianist koncertesh e çoi atë të luante në vendet më të mëdha. Disa koncerte, duke përfshirë "Sommets Musicaux de Gstaad" në Zvicër, Salle Gaveau dhe "Salle Cortot" në Paris, në Antikën e Arteve të ORA, ose CAMI Hall në New York City, e kanë fituar atë si një nga më të shquar instrumentalistë të gjeneratës së tij. Ai mori një njohje prestigjioze nga Nino Rota, i cili e përshkroi atë si "një muzikant i madh në nivel ndërkombëtar" dhe vuri në dukje në veçanti interpretimet e tij të shkëlqyera të zemrës dhe mendjes, në simbiozë të përsosur me orkestrën. Interpretimet e tij ishin subjekt i regjistrimeve, veçanërisht ato të incizuara me orkestrat simfonike të Teatrit Kombëtar të Operës në Tiranë dhe Teatrit të Operas Maqedonas, me orkestrën e Çajkovskit rus ose orkestrat e televizionit shqiptar dhe slloven. Ai gjithashtu performon rregullisht me Inva Mula.

Në vitin 2012, puna e tij u shfaq nën titullin "Muzikë në 3D" në një libër në piano dhe në artin e shoqërimit. Si kompozitor, krijoi dhe regjistroi pjesë të ndryshme për piano dhe orkestër, duke përfshirë disa "paraphrase" muzikore në tema nga Puçini, Verdi dhe Offenbach. Një CD i kompozimeve të tij, së bashku me Inva Mula dhe i frymëzuar nga tema patriotike, u publikua në nëntor 2012, ku përfshihen pjesë për soprano, piano dhe orkestër. Genc Tukiçi ka punuar me shoqërinë e talenteve Shoqata për Hulumtime Artistike (SAR). Ai gjithashtu kompozoi dhe orkestroi himne për Nënë Terezën, së bashku me Inva Mulen dhe Bujar Llapajn.

Në Dhjetor 2015, Genc Tukiçi merr pjesë në Festivali i 54-të në RTSH me këngën "Sa Të Dashuroj".

Në Dhjetor 2017, Genc Tukiçi & David Tukiçi marrin pjesë në Festivali i 56-të në RTSH me këngën "Të Pandarë".

Në Dhjetor 2019, Genc & Nadia Tukiçi marrin pjesë në Festivali I 58-Të Në Rtsh me këngën "Ju Flet Tirana".