>
BIOSHQIP
Biografia
Per biografine e kengetarit dhe profesorit te gjeografis shkruajn edhe shume autor ne punimet e tyre shkencore por edhe referime nga ky kengetar ku fatkeqesisht nuk i ruhet e drejta autoriale si ne kenget e tij ashtu edhe ne punimet kulturo-shkencore.

Bexhet Jagodini ka kryer Fakulteti e shkencave Matematiko Natyrore-Dega Gjeografi ne universitetin e Prishtines. Tani punon si kengetar dhe gjithashtu profesor ne shkollen e mesme komunale "DRITA" ne Kercove. Ai eshte interpretues dhe kultivues i shume kengeve te popullarizuar burimore kercovare dhe gjithashtu eshte publicist i disa punimeve shkencore te botuara ne shume media te shkruara dhe elektronike. Eshte kengetari qe nje numer i konsideruar i kengeve te burimit te kercoves sot kendohen ne te gjitha trojet shqiptare. Ai popullarizoi kengen kercovare jasht kufirit gjeografik Kercovar pas Trio Zajazit.Hitet e tije qe kendohen ne te gjitha trojet shqiptare jane; I Hypa pampurrit; Molla Mollalije; Hajde gjal i ri nama besen; Udhes se shullonit; Eja eja e dashur; Mejrem; Ocobon me dhen; Fryni era eGostivarit, Oj xollufe boj; Abdyl Toska; e tjera Mori pjese ne shume festivale,koncerte, emisione e promovime. Ne festivalin Struge Jeho ne vitin 1993 nga juria u vlersua me vendin e pare me kengen Udhes se shullanit,por ai eshte vlersuar edhe me shume mirnjohje te tjera ne hapsirat e trojeve shqiptare. Nje nga emisionet me renome kombetare 7 miljon ne 5 shtete Bexhet Jagodini paraqet perfaqsues nga Maqedonia respektivisht Kercoves me mysafyret se Rexhep Çeliku valltar Bujar Qamili Manjola Nalbani e tjere. Eshte prezent ne shume televizione prestigjioze nga ato lokale e deri te ato kombetare. Nje videoklip i kenges Vaj zamani eshte prezent edhe ne Tr Rumeli i Stambollit.Realizoi mbi 10 albume me kenge burimore te Kercoves me nje interpretim shume interesant ku te kaluaren e vendos per te ardhmen duke e ruajtur rrenjore.Thuajse nuk ka aheng apo gezim famijar ne te gjitha trevat kombetare ku nuk jane prezent kenget e Bexhet Jagodinit.Kultivon kenge nga te gjitha trevat Ne mediat e ndryshme elektronikr dhe ato te shkruar ka botuar rreth 20 artikus studijos, nga lemia gjeografike dhe ajo kulturore dhe ato ne mediat prestigjioze si Zemra Shqiptare, Radio kosova e lire e tj. Disa nga botimet e tija ne forme te revistes ne 2017 me autor Bexhet Jagodini botohen ne revisten ALBANEZUL te Bukureshtit ne Rumani me kryeredaktor Baki Ymeri dhe drejtor Xhelko Maksuti. Ne fazen studijoze eshte libri mbi atdhetarin Sefadin Kercova- Mehmedali Ballazhi ku ne daten 22 Korrik 2017 ne forme te eseut performon para shume bashkatdhetareve te mergates, vendlidjes dhe para shume personave me tituj shkencor. Po te njejtit ai ia thuri edhe kengen ku edhe e prezantoi para te pranishmive. Ne kontinuitet kultivon kenge te ndrysheme nga Kercova dhe punime shkencore- Eshte ne fazen perfundimtare te librit, Kenga Kercovare shtylla e kenges mbarkombetare shqiptare, punime studioze per vendlindjen Serbice e Kercoves e tjera.
EVENTET
  • {{ evt.section_title }}
    {{ evt.feed_text }} {{ evt.custom_text }}

    📆  {{ evt.fancy_date }}